Muzaffer Çakır
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

  Asgari Geçim İndirimi
  Beyanname Süreleri
  Defter Tasdik Ücretleri
  İş Kanunu IPC
  Hizmetlerimiz
  Sıkça Sorulan Sorular
  Sakatlık Mevzuatı
  M2 İnşaat Maliyet Bedelleri
  Vergi Takvimi
  Vergi Kodları
  Kooperatifler Mevzuatı
  E-devlet

 

  Açık & Kapalı Fatura Ayırımı
  SSK Emeklilik Yaşı
  SSK Emeklilik Şartları ?
  Bagkur Kademeli Emeklilik
  Sıkça Sorulan Sorular
  Devletten nasıl çeyiz yardımı alacaksınız?
  İşçilerin babalık izni 5 gün olacak

 Torba yasa 2015'te neler var bilgi al! Bağkur affı, Gss affı, Sgk affı, Ssk affı ve vergi ...

  Torba yasa 2015'te neler var bilgi al! Bağkur affı, Gss affı, Sgk affı, Ssk affı ve vergi affı var mı? Torba yasada heyecan fırtınası! SGK'ya borcu olanlar ...  
 
 
 
 
 
  
 
     Bağ-Kur’a (4/B) 10 yıllık 55 bin lira borcu olan birisinin hem 55 bin liralık Bağ-Kur borcu silinecek hem de 10 yıllık Bağ-Kur’luluk süresi silinecek. Şimdiki uygulamada 30.04.2008 günü itibariyle 60 aydan çok borcu olanlara af vardı. Tasarı ile 24 ay olacak. Ama bu düzenlemenin ne zaman yapılacağıyla ilgili henüz hiç bir bilgi yok.  
 
SGK teşvikinden yararlanan daha az prim ödeyecek: 2008 yılında ücretli ve sürekli olarak çalışan gündelikçilerin sigortalanması gerektiği yönünde değişiklik yapıldı. SGK bu konuda pek çok ülkedeki düzenlemeyi inceledi, uzunca bir süre kupon sistemi üzerinde duruldu fakat kolay sigortalılık adı altında bir uygulama hayata geçirildi. SGK’nın bu konuda yürüttüğü sıkı denetimleri sonucunda üç büyük ilde yaklaşık 15 milyon TL’ye yakın idari para cezası kesildi. Yapılan denetimlerin yüzde 20’si komşu ihbarı sonrası yapılan denetimler. SGK mevzuatı uyarınca evdeki gündelikçiyi sigortasız çalıştıran kişiye çok yüksek idari para cezaları kesiliyor. Yapılan denetim sonucunda toplam 1 yıl boyunca gündelikçiyi sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverene 32 bin 440 TL idari para cezası kesilmesi mümkün. İlk ay işyerini SGK’ya bildirmediği için gündelikçi çalıştıran işverene 1 asgari ücret, aylık prim ve hizmet belgesini SGK’ya vermediği için 2 asgari ücret, temizlikçinin sigorta girişi yapılmadığı için 2 asgari ücret olmak üzere 5 asgari ücret idari para cezası uygulanıyor. Diğer aylar için ise aylık prim ve hizmet belgesinin verilmemiş olması nedeniyle 2 aylık asgari ücret tutarında ceza işlemeye devam ediyor. 1 Nisan'dan itibaren evinde bir gün bile olsa ücretli gündelikçi çalıştıran kişilerin bu kişileri SGK’ya bildirmesi gerekecek. Ay içerisinde 10 günün altında çalışan gündelikçiler yalnızca iş kazası riskine karşı sigortalanacak ve bir kaza halinde geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri alabilecekler. 
 
 
Soru: 2012 başında gelir tespiti yaptırdım. İtirazımla beraber bu tespit yeniden yapılarak kayıtlara girdi. İtirazım şuydu: Yasal olarak reşit bir bireyin ikamet adresi üzerinden diğer hanedaşlara tabi kılınarak gelir tespitinin yapılması haksızlık ve yanlıştı. O dönem hiçbir gelirim olmamasına ve hatta sokakta yaşamama reğmen, ikamet adresim üzerinden aile bireylerinin geliri baz alınarak gelir tespitine tabi kılındım ve en üst düzeyden primlendirilerek borçlandırılmışım. Bunu Başbakanlığa, Çalışma Bakanlığı'na ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da yazdım. Ancak sonuç alamadım. Bunun düzeltilmesi adına neler yapılabilir? Bu borcu ödemek istemediğim gibi ödeyecek imkânım da yoktur. (Ahmet) Cevap: Bu konuda mevzuat değişikliği olmadığı sürece adres değişikliği dışında bir çıkar yol bulunamıyor. 
 
Yorun Yap

Henüz Hiç Yorum Yapılmamış
İlk Yorum Yapacak Siz Olun !