Muzaffer Çakır
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

  Asgari Geçim İndirimi
  Beyanname Süreleri
  Defter Tasdik Ücretleri
  İş Kanunu IPC
  Hizmetlerimiz
  Sıkça Sorulan Sorular
  Sakatlık Mevzuatı
  M2 İnşaat Maliyet Bedelleri
  Vergi Takvimi
  Vergi Kodları
  Kooperatifler Mevzuatı
  E-devlet

 

  Açık & Kapalı Fatura Ayırımı
  SSK Emeklilik Yaşı
  SSK Emeklilik Şartları ?
  Bagkur Kademeli Emeklilik
  Sıkça Sorulan Sorular
  Devletten nasıl çeyiz yardımı alacaksınız?
  İşçilerin babalık izni 5 gün olacak

 (GSS)Genel Sağlık Sigortası Prim Borcunuzu Sildirebilirsiniz ...

  Genel Sağlık Sigortası Prim Borcunuzu Sildirebilirsiniz SGK, genel sağlık sigortasının zorunlu olarak uygulandığı tarihten sonra, gelir testi yaptırmayanları otomatik olarak t ...  
 

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcunuzu Sildirebilirsiniz

 SGK, genel sağlık sigortasının zorunlu olarak uygulandığı tarihten sonra, gelir testi yaptırmayanları otomatik olarak tescil etti ve aile içindeki fert başına düşen gelirlerinin  asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olduğunu kabul ederek genel sağlık sigortası primlerini, asgari ücretin %12 si olarak tahakkuk ettirdi.  SGK tarafından resen Genel Sağlık Sigortalısı  tescili yapılmış olan vatandaşlardan gelir testine hiç başvurmamış olanlardan, 31.03.2015 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin Genel Sağlık Sigortası Primlerinin, yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirileceği af yasasıyla düzenlendi.
 
Bu düzenlemeden şunu anlamamız gerekiyor. Gelir testine başvurmadığı için SGK tarafından, ailede fert başına düşen gelirleri asgari ücretle asgari ücretin 2 katı arasında olduğu değerlendirilerek, tescil başlangıcından beri 144,18 TL üzerinden prim ödeme yükümlüsü olan kişilerin, 31.03.2015 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı nezdinde yaptıracakları gelir testi sonucunda aile içindeki fert başına düşen gelirleri asgari ücretin 1/3 ü ile asgari ücret arasında  çıkması halinde  söz konusu prim miktarı, tescil başlangıcından itibaren aylık 48.06 TL ye düşürülecek, şayet fert başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden daha az çıkarsa bu durumda tahakkuk etmiş ve edecek bütün prim borçları  sıfırlanarak prim borcundan muaf tutulacaklardır. Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescili yapılmış olmasına rağmen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı nezdinde Gelir Testine müracaat etmemiş olan vatandaşlarımızın, söz konusu haktan faydalanabilmeleri için, 31.03.2015 tarihinden önce İlçe Kaymakamlıklarındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına," Gelir Testi" için müracaat etmelerinde  fayda bulunmaktadır.
 
SORU;
 
Mustafa Bey;
 
SGK bana genel sağlık sigortası borcu çıkarmış, bu yüzden sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorum. Genel sağlık sigortası borcumu ödemeden tarım sigortalısı olabilir miyim? Tarım sigortası olmam halinde tarım sigortalılığımdan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Ayşe Gül
 
 
 


 
 

 
 


 
 

CEVAP;
 
Ayşegül Hanım;
 SGK' ya genel sağlık sigortasından kaynaklı prim borcunuz varken tarım sigortalısı olmanıza engel bir durum yoktur.
 Tarım sigortalısı olmanız halinde hem sigortalılığınız sağlanmış olur hem de genel sağlık sigortalısı olarak sağlık yardımlarından yararlanırsınız. Tabi tarım sigortalısı olmanızdan kaynaklı primleri zamanında ödemek koşuluyla. SGK sistemi her sigortalılık türüyle ilgili ayrı sağlık aktivasyonu yapmakta olduğundan siz tarım sigortalısı olarak prim ödeme yükümlülüklerinizi yerine getirdiğiniz müddetçe sağlık hizmetlerinizin aktivasyonu tarım sigortalılığından sağlanacağından, sağlık hizmetlerini tarım sigortalılığınız nedeniyle almaya hak kazanacaksınız.
 Ancak bu durum sizin genel sağlık sigortasından kaynaklı borcunuzu ortadan kaldırmaz. SGK bir af olmadığı müddetçe genel sağlık sigortasından kaynaklı prim borcunuzun üzerine gecikme zammı ve gecikme cezası uygulamaya devam edeceğinden buradaki prim borcunuz gün geçtikçe artacaktır.
Ancak Hükümet 31 Mart 2015 tarihine kadar size bir hak verdi ve şans tanıdı. Bu şanstan yararlanmanızı tavsiye ederim. 31 Mart 2105 tarihine kadar bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına baş vurarak gelir testinden geçmeniz halinde belki genel sağlık sigortası prim borçlarından kurtulabilirsiniz.
 

Ürün Detaylı Açıklamasınız Yazınız...

 
Yorun Yap

Henüz Hiç Yorum Yapılmamış
İlk Yorum Yapacak Siz Olun !